Ane Haugen ved Bishopsland

Tegning og design har bestandig vært en interesse, og fra jeg var liten har jeg likt å kunne glede andre ved å skape noe helt spesielt – bare for dem.

Da jeg skulle velge utdannelse ble valget lett: det måtte bli smykkedesign. I 2005 reiste jeg avgårde til England til det som ble begynnelsen på mitt livs eventyr.

Korpus. Sølv bolle Bon Bon Yeah. Laget for Victoria & Albert Museum i London

Tre år senere stod jeg med en bachelorgrad i hånden og en helt fantastisk mulighet; som første og eneste nordmann var jeg plukket ut til Bishopland Educational Trust – et spesialiserende årsstudium for unge, lovende juvelere.Jeg fikk bo, tegne, produsere og selge mine egne smykker i et år. Rett og slett leve drømmelivet. Og med hardt arbeid kom belønning; jeg ble utvalgt til å stille ut mine egne design på Victoria & Albert Museum i London. En ære, og ikke minst en fantastisk opplevelse!

Ane Haugen besøker Mestergravør Malcolm Appleby

I 2009 reiste jeg til Skottland. Mestergravør Malcolm Appleby tok meg imot og introduserte meg for håndgravering. Jeg var solgt fra første sekund – umiddelbart og evig forelsket i håndverket. Siden den gang har jeg besøkt Appleby ofte for dybdestudier i gravering.

Da jeg flyttet fra England, tok eventyret meg videre til San Francisco. Jeg ble invitert til et tre måneders kunstnerisk opphold hos CELLspace, der jeg gikk i lære hos mestergravør Hratch Nargizian.  Kunsten å håndgravere er nemlig akkurat det – en kunst. Det krevde tålmodighet, kreativitet, presisjon og ikke minst en stødig hånd. Jeg avsluttet oppholdet i San Francisco med en egen utstilling av smykkene mine.

Ane Haugen månedens designer på Sugarshop Briskeby

Siden har jeg tatt svennebrev i gullsmed, PPU i yrkesfag, en bachelor i entreprenørskap og økonomi. Jeg etablerte mitt verksted i Oslo og bodde der i over 10 år. Smykkemerket mitt selges i gullsmedforretninger i Norge og i utlandet, og dukker stadig opp i media

Håndgravering er fremdeles min store lidenskap

I dag driver jeg Ane Haugen, der jeg tilbyr gullsmedtjenester og gravering av smykker, samtidig som jeg holder kurs i gravering og gullsmed teknikker.

I verkstedet mitt i Telemark er jeg så heldig at jeg kan designe, skape og håndgravere smykker, hver eneste dag. Etter nesten 14 år med spesialisering lar jeg med fremdeles fascinere av håndgravering og kompleksiteten i kunsten – og det er heldigvis mye igjen å oppdage!